Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Εταίρα ή Κατσίκα; Γιατί κάτι άλλο, αποκλείεται να 'ναι....

Σαφές μήνυμα να μη χαλαρώσει την προσπάθεια έστειλαν χθες στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αφορμή ήταν το ελληνικό αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Στο θέμα τοποθετήθηκαν τόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο επίτροπος Φορολογίας της ΕΕ Αλγκίρντας Σεμέτα, συνιστώντας επί της ουσίας... υπομονή.
Στην Ουάσιγκτον, η κυρία Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι «δεν είναι ασήμαντο θέμα», αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να δοθεί λανθασμένο μήνυμα χαλάρωσης στους τομείς της συλλογής των φόρων και της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού». Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ), η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή τροχιά και παρέπεμψε στις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους μόλις επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Στην Αθήνα, ο αρμόδιος για φορολογικά και τελωνειακά θέματα επίτροπος της ΕΕ Αλγκίρντας Σεμέτα εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μείωση του ΦΠΑ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, παραδέχθηκε ότι συζήτησε το θέμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
«Σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε η μείωση δεν πέτυχε τον σκοπό της» είπε ο κ. Σεμέτα, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του «ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε κλάδους της οικονομίας». Μιλώντας ευρύτερα για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις, προέτρεψε την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί. «Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να εξετάσετε αν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα», είπε.
Αναπτυξιακό σχέδιο
Μιλώντας σε χωριστή εκδήλωση στο Ινστιτούτο Brookings, στην Ουάσιγκτον, η Λαγκάρντ (φωτογραφία) ζήτησε επίσης την υιοθέτηση «μιας νέας αναπτυξιακής ατζέντας» η οποία θα πρέπει να συνδυάζει πρωτοβουλίες, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωζώνης. Η Λαγκάρντ κάλεσε ακόμη τις ΗΠΑ να βρουν μια βιώσιμη λύση για το υπέρογκο χρέος της χώρας

----------------------------------------------------------------------------------------------

- Μάλιστα. Να πως έχει η ιστορία που 'ναι Tres sic...



Διάφοροι τυχάρπαστοι το παίζουν Θεοί,
και μιλούν όπως η κ. Λαγκάρντ με το άσπρο μαλλί,
και το μπρούτζινο χρωματάκι!

Μα στα μέρη τους όμως δεν έχει ήλιο!
Το χρώμα της πρέπει να είναι προϊόν σάουνας!
Την φαντάζεστε,
να φοράει κάθιδρη μαύρα γυαλιά,
και να κάθεται στην ζέστη....

- Κι εμείς που έχουμε ήλιο,
σαν βρεγμένες Μαριονέτες,
την ακούμε προσεκτικά!