Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η Τρόϊκα....

Η τρόικα είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα. Και τώρα, για πολλοστή φορά, οι τροϊκανοί έσπευσαν να μας επιβεβαιώσουν ζητώντας περίπου την ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank. Κι ενώ ομόφωνα τραπεζίτες, αναλυτές και άλλοι ειδικοί (καθώς και η τρόικα) εξέφρασαν τη συμφωνία τους με το deal και προπαντός με τις ευεργετικές επιδράσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία και στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη, ήρθε ξαφνικά η τρόικα να ναρκοθετήσει το εγχείρημα.
Τώρα οι τροϊκανοί ανακάλυψαν (λες και δεν το ήξεραν προηγουμένως) ότι το νέο σχήμα είναι πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα και εξ αυτού του λόγου αποτελεί κίνδυνο. Αν αυτός είναι ο νέος κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε, σύμφωνα με τη λογική της τρόικας, θα πρέπει να περιμένουμε διασπάσεις τραπεζών. Μα, είναι με τα καλά τους οι τροϊκανοί; Μήπως συνειδητά τορπιλίζουν την ελληνική οικονομία κάθε φορά που πάει να σηκώσει κεφάλι; Ο,τι κι αν συμβαίνει, αν δεν τρελαθούμε με τα καμώματα της τρόικας, δεν θα τρελαθούμε ποτέ. Και αν η οικονομία αντέξει τη φθοροποιό δράση της, θα αποδείξει ότι είναι εφτάψυχη.
Η ψύχραιμη και ορθολογική οικονομική αντιμετώπιση, το εθνικό συμφέρον επιβάλλουν στην κυβέρνηση όχι απλώς να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή, αλλά να προειδοποιήσει την τρόικα ότι μια τέτοια παράλογη και ανορθολογική απαίτηση μπορεί να αποτελέσει casus belli.
Επιτέλους, ας βάλουμε ένα τέλος σε απαιτήσεις της τρόικας που είναι βλακώδεις και αντί να βοηθούν τη χώρα, τη βυθίζουν στην παρακμή.



ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ